Продължете към съдържанието

Район

Стратегическото преимущество на Пловдивската свободна зона е, че се намира в сърцето на Балканския полуостров. Към това може да се прибави и благоприятното местоположение на самия град Пловдив.

Разположен в равната и плодородна Тракийска низина, град Пловдив е един от основните транспортни и комуникационни центрове в страната. Оттук преминават основните шосейни артерии, които от древността свързват Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието и Черно море с Адриатика.

karta1

Благодарение на преимущественото си стратегическо положение, прекрасният град Пловдив е идеалният център за свободна зона, с лесен достъп до Западна Европа, останалите страни от Източна Европа, Русия, Близкия и Далечен Изток. Свободна зона Пловдив се възползва изцяло от добре изградената шосейна и железопътна мрежа.

Пловдивското международно летище отстои само на 10 км. Съоръжено с модерна и подходяща техника, то дава възможност за качествено обслужване на товари и пътници, както и за осъществяване и на големи карго полети.

Излаз на море има на 240 км от града, чрез пристанище Бургас – едно от най-големите и добре оборудвани пристанища в страната.

Град Пловдив се намира на кръстопътя на главни международни магистрали, водещи от Западна Европа, през столицата на България – София (само на 60 мин.). На юг, през Истанбул той се свързва с Близкия Изток. На север, чрез пристанище Видин или чрез моста над река Дунав при град Русе, той е леснодостъпен за Русия, Украйна и Скандинавските страни. Град Пловдив е свързан и с двете най-големи морски пристанища.